tiistai 14. marraskuuta 2017

Tuleva pentue ja jorinaa

reilu viikko eletty reissun jälkeen . Ultraan mennään kuun vaihteessa marraskuun alussa . Saa pitää sormia ristissä.
Uros valinta oli pitkän pähkäilyn tuloksena löytyi Ruotsista upea uros "Zeke" ,joka oli vaikuttavuudessaan oli pitkästä aikaa jotakin joka sai ihastumaan tähän valloittavaa herrasmieheen.
Zeke on nykyisen mittapuun mukaan iso n 70 cm uros , jolla on todella mukava luonne. Sellainen basic hovawart joka ei turhia hötkyile.
Uros valintaan juuri vaikutti se, että halusin kokoa ,sanoo kuka mitä tahansa minusta hovawartin tulee olla rotumääritelmän mukainen kooltaan. Muutaman vuoden takainen Hampurin reissu tuotti useamman kasvattajan kanssa antoisaa keskustelua siitä hovawartin koosta ja oppi meni perille. On helpompi pienentää rotua kuin palata ja suurentaa . Juuri näin.
Yhdistelmän emän suvun tiedän ja tunnen kuin omat taskuuni , ja uskon että uros vahvistaa omaa näkemystä idealisesta hovawartista . 
Mitä hakee - kokoa , vahvaa tyyppiä, hyvää hovawartin luonnetta joka ei ole liian vilkas vaan tasapainoinen siihen käyttötarkoitukseen mihin rotu on alunperin on tarkoitettu . Hyvä pihavahti, perhekoira ja käyttökoira . Kaikki samassa hyvässä kompaktissa paketissa . 
Tällainen pienimuotoinen kasvatus , antaa mahdollisuuden oikeasti pohtia omia ajatuksia jo pitkälle tulevaisuuteen. Olen jo mahdollisuuksien mukaan kartoittanut linjoja tulevaisuutta varten joita koiria haluaa linjoihin ja on jopa käyty keskustelua näiden urosten omistajien kanssa . Vähemmästäkin selvää että linjat pyritään pitämään omanlaisenaan ja omat ajatukset selkeinä.
Tyhmänä pidän että narttuja käytetään jalostukseen vähän vanhempana ja samoin uroksen olisi olla hieman vanhempi , siinä vaiheessa alkaa jo näkyä terveys ongelmat ja ne tulla esille.
Tällainen hitaanlainen maltillinen kasvattaminen tai osa varmaan sitä mieltä ettei ole kasvattamista ollenkaan jos pentuja tulee vähän ja harvakseltaan . Mutta onko se väärin? Minusta se on harkintaa ja pohtimista. Ne jotka tuntevat tietävät kuinka monta koiraa on jalostuksesta jäänyt pois. Kaikilla kun ei tarvitse tehdä pentuja se vaan on niin. 
Kirppu on Katlan kuoleman jälkeen alkanut kehittyä -aikuistua ja nyt tulee sellaisia piirteitä joita nartussa ensisijaisesti arvostaa. Sen sopeutuvaisuus ja tilanteisiin asettuminen, varmuus ja omilla jaloilla seisominen ovat ominaisuuksia joita haluaa jalostaa . Se kykenee sietämään hankalia tilanteita ja toimimaan niissä, siitä löytyy avoimuutta ilman ylimääräistä mielistelyä, se on vahtikoira turva ja osaa ilmaista myös tämän ja toimia tarpeen vaatimalla tavalla. Kuitenkaan menemättä yli. Se ei ole lapanen vaan Hovawart.
Toivon todella että pentuja nyt tuli, uskon yhdistelmään ja siihen mitä haen sitä myös saisin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti